Gaume Tourisme: vers la page d'accueil 

Toerisme: Gehuchten > Orval

Vanaf 1070 vestigden benedictijner monniken, afkomstig uit Calabrië volgens sommigen, en van de abdij van de Chalade volgens anderen, zich in de omgeving van een oratorium, waar ze met de goedkeuring van graaf Arnould van Chiny een klooster bouwden.
In 1760 werd door architect Laurent Benoît Dewez gestart met de bouw van een nieuw klooster, naast het oude, in de neoklassieke stijl die eigen was aan die tijd. Beide kloosters, dat van de 12de en dat van de 18de eeuw, werden in 1793 door Franse revolutionairen vernield.
Vandaag telt de gemeenschap ongeveer dertig monniken, waaronder verschillende novicen.
Van zodra u binnenkomt, hebt u een schitterend zicht op het gastenverblijf, terwijl uw blik verderop ook wordt opgeslorpt door de grote Maagd met kind op de gevel van de basiliek. Dat standbeeld is zeventien meter hoog en weegt 22 ton. De nieuwe abdij is niet open voor bezoekers, maar de in het Franse gezongen dienst is toegankelijk voor wie wil aansluiten bij de gebeden van de monniken.

Kaas van Orval
Kaas bestaat in drie soorten: verse kaas, zachte kaas en harde kaas. Die laatste soort kan dan weer worden opgesplitst in gekookte en niet-gekookte harde kaas. In Orval wordt niet-gekookte harde kaas geproduceerd, volgens een procédé dat tijdens de vorige eeuw door de trappisten van Port-du-Salut werd uitgedacht.


Bier van Orval
Om het bier van Orval te vervaardigen, is zowel kleurloze mout als een kleine hoeveelheid gebrande mout nodig. Door de mout fijn te stampen, ontstaat bloem, die de brouwer in een ketel met water van de Mathilde-fontein mengt. Door het zetmeel in het water verdikt het mengsel, dat voortdurend moet worden omgeroerd. Daarvoor gebruikte de brouwer vroeger een fourquet. Maar nu zijn de ketels met motoren uitgerust, die de mengbladen in werking stellen. Gedurende het hele productieproces ziet de brouwer nauwkeurig op de temperatuur van het brouwsel toe.

Bezienswaardigheid: - Abdij van Orval


Website:http://www.orval.be/
Abdij van Orval
Abdij van Orval

De  producten van Orval

 

>> Toerisme : Uitstappen - Dorpen - Streekgerechten - Bezienswaardigheden


[ Auberge de la Vallée ] [ Aux Comtes de Chiny ] [ Château Latour ] [ Hotel de France ] [ Hostellerie St.Cécile ]
[ Le "Bercail" ] [ Le Nid d'Izel ] [ Le Point de Vue ] [ Le Prieuré des Conques ]

[ Geografie ] [ Geschiedenis ] [ Culutur ] [ Sporten ] [ Evenementen ] [ Links ]